στο γιαλό κάνει...φουρτούναΠεριήγηση στον Μαγγανίτη

ΜΑΓΓΑΝΙΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Είναι από εκείνα τα μέρη που θες να βρεθείς αμέσως μόλις πατήσεις το πόδι σου στο νησί!
magganitis ikaria greece
Το γραφικό χωριό του Μαγγανίτη βρίσκεται νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας του νησιού, κάτω από τα απότομα τεραστία βράχια του ψηλού Αθέρα, με πολύ πράσινο, πολλές ελιές, πεύκα και άλλα δέντρα.

Αξιοσημείωτο είναι το τούνελ (το μοναδικό σε όλο το νησί-γνωστό και ως 'τρύπα της Τούλας'), που δημιουργήθηκε για να ενώσει τον Μαγγανίτη οδικώς με το υπόλοιπο νησί στις αρχές της δεκαετίας του '90. Στενά σοκάκια  ανάμεσα στα γραφικά σπίτια και τους παλιούς νερόμυλους και τα οπωροφόρα δέντρα. Το λιμανάκι του Μαγγανίτη, γνωστό και ως «Σίρτικο» είναι γεμάτο με ψαροκάικα, βάρκες και σκάφη.  Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται οδικώς από τον Άγιο Κήρυκο ή τον Εύδηλο, με καίκι που συνδέει Άγιο Κήρυκο-Μαγγανίτη-Καρκινάγρι.   Ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν την γραφικότητα, σε συνδυασμό με την άγρια ομορφιά της φύσης.
seyxelles-beach-ikariaΈχει τρεις παραλίες, τη Φυρόδη, που είναι η πιο παλιά παραλία, το Γιαλό που βρίσκεται δίπλα από το γραφικό λιμανάκι και φυσικά τις μαγευτικές Σεϋχέλλες.
 Κοντά στο χωριό θα βρείτε την ομορφότερη παραλία του νησιού, τις περίφημες Σεϋχέλες με τα σμαραγδένια νερά και την απαλή άμμο.

firodi beach magganitis ikaria
Stacks Image 58
seyxelles beach ikaria
 "Το προγονικό, παραδοσιακό σπίτι είναι κτισμένο με πέτρα σε αρμονία με το περιβάλλον. Φυσικό συναίσθημα αρμονίας που πηγάζει από τις ευεργετικές σχέσεις των ανθρώπων με το περιβάλλον τους!

Η ονομασία της περιοχής «Καλαμονάρι» στην ντοπιολαλιά, (καλή διαμονή), υποδηλώνει την ευφορία της γης σε αντίθεση με την άγρια, άγονη εικόνα που δείχνει ο Μαγγανίτης από μακριά."


Στα χνάρια του παλιού μονοπατιού: Μαγγανίτη – Ράχες

Περιοχή«Μεγάλο Περιβόλι».  Από εδώ ξεκινάει το παλιό μονοπάτι που συνδέει το χωριό με την περιοχή των Ραχών. Ο παλιός οικισμός του Μαγγανίτη, ο οποίος εκτεινόταν από τη θέση «Σήραγγα», βορειοδυτικά, έως την παλιά εκκλησία του Ταξιάρχη βορειοανατολικά, βρίσκεται εδώ.
Το μονοπάτι πέτρινο ξεχωρίζει μέσα στην περιοχή που κατοικείται ακόμη. σε αυτή τη νότια άκρη της Ικαρίας στις κατεβασιές του Αθέρα οι πρώτοι κάτοικοι, αγρότες, ήρθαν από το χωριό της Μεσαριάς «Πετροπούλι».   Ακριβώς εδώ δημιουργήθηκε η πρώτη κοινότητα του Μαγγανίτη που το όνομα της πήρε απο την αφθονία Μαγγανίου στα πετρώματα.

Η ονομασία της περιοχής «Μεγάλο Περιβόλι»
μαρτυρεί το γόνιμο του εδάφους με τα άφθονα νερά που κατεβάζει το βουνό και ευνοεί τις καλλιέργειες. Οι «Μανώληδες» ήταν από τους πρώτους κατοίκους στην περιοχή αυτή. Όμως ο Μαγγανίτης μετά το 1900 ανέπτυξε μεγάλη ναυτιλία και έγινε γνωστός για τα καΐκια του και τους καλούς ναυτικούς του. Στην περίοδο αυτή απαριθμούσε 1500 κατοίκους. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται στους 150 , συνταξιούχοι οι περισσότεροι που είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική, όπως οι περισσότεροι κάτοικοι της Ικαρίας. Το καλοκαίρι συγκεντρώνει 1500 σχεδόν  κaτοίκους που έρχονται από την Αμερική αλλά και από το «κλεινόν άστυ» όπου διαμένουν. Οι κάτοικοι από τις Ράχες και τα γύρω χωριά πηγαινοέρχονταν από αυτό το μονοπάτι με τα  μουλάρια τους κουβαλώντας τα προϊόντα τους για να τα μεταφέρουν με τα Μαγγανιώτικα καΐκια και να τα πουλήσουν στον Αγ. Κήρυκο, στη Σμύρνη, τη Σύρο και σε όποιο λιμάνι μπορούσαν….

πηγή: http://fop.gr/?p=557  Γράφει η Γεωργία Κοτσιάκου

© 2019 sto gialo kanei fourtouna